Tips

Tips

Game niet door tot je gaat slapen.

Stop uiterlijk een halfuur voor je gaat slapen met gamen. Als je gamet ben je extra alert en geconcentreerd. Je slaap beter als je een half uur van te voren ontspant zonder naar beeldschermen te kijken.

Kies een game-avond uit.

Stel een of twee avonden per week in als jouw vaste game-avond. Bespreek dat met de mensen met wie je gamet en laat je omgeving weten dat die game-avond voor jou is, maar dat je op andere avonden wel kunt en wilt afspreken.

Beweeg!

Zorg ervoor dat je niet te lang achter je bureau blijft zitten. Lichaamsbeweging brengt de bloedsomloop op gang, die nodig is om de bloedvaten in je vingertoppen en pezen van je onderarmen van vers bloed te voorzien en afvalstoffen af te voeren.

Drink voldoende.

Het drinken van twee liter water per dag is het minimum voor gezonde volwassenen. Water is nodig om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren en zo de nieren en blaas schoon te houden. Bij een watertekort kan de temperatuurregeling van het lichaam verstoord raken, je wordt sneller moe, je reactievermogen wordt minder en je kunt je minder goed concentreren.

Spreek uit dat het je laatste rondje wordt.

Bedenk van te voren hoeveel rondjes of hoeveel tijd je aan het gamen wilt besteden per keer. Zeg dit ook hardop tegen je medespelers, dus: ‘Dit wordt mijn laatste rondje.’ Zo weten zij ook waar ze aan toe zijn en het helpt jou om na dat rondje af te sluiten.

Zorg voor rustmomenten.

Neem iedere tien minuten een micropauze van twintig seconden (leg je handen op je schoot en kijk in de verte). Neem ieder half uur een minipauze van een paar minuten. Neem na twee uur gamen een pauze van tien minuten. Zit niet langer dan zes uur per dag achter je scherm. Met een laptop of tablet is dit zelfs niet langer dan twee uur!

Gebruik je muis zo weinig mogelijk, gebruik sneltoetsen

Veel muizen kan tot klachten leiden. Zeker als er sprake is van een te krappe werkruimte. Met het gebruik van sneltoetsen kun je het gebruik van de muis verminderen. Een toetscombinatie vervangt dan een reeks muishandelingen.

Zorg dat je ook andere dingen leuk blijft vinden om te doen.

Stel jezelf de vraag of je niet te veel alleen met gamen bezig bent. Doe je voldoende andere dingen?

Leer op de juiste manier zitten.

De afstand tot je scherm moet minimaal 50 cm zijn. Het beeldscherm moet recht voor je staan. Ga goed tegen de rugleuning van je stoel zitten.
Zorg dat je niet gebogen, scheef voor je scherm of te dichtbij zit. Kijk voor meer tips voor een goede zithouding op de site van de ARBO.

Vragen? Stel ze een ervaringsdeskundige

Heb je een vraag die je graag wil stellen aan een ervaringsdeskundige? Dat kan hier!

Pijn is een signaal, negeer het niet.

Pijn is een signaal van het lichaam om je te laten weten dat er iets niet goed gaat. Negeren van de pijn kan tot meer pijn, schade aan het lichaam of zelfs tot ziekte leiden. Dus als je tijdens het gamen hoofdpijn of rugpijn krijgt, stop dan met gamen.

Speel ook eens alleen online.

Ervaar online gamen ook eens alleen. De interactie met andere gamers kan prettig zijn, maar ook onrust en druk geven om door te spelen.

Vraag vrienden of familie je aan te spreken.

Vraag vrienden en familie om jou direct aan te spreken als zij vinden dat je te veel gamet of als zij vinden dat ze je te weinig zien of horen door het gamen.

Zorg dat je to-do-list af is, voor je gaat gamen.

Wanneer je begint met gamen, verlies je vaak de tijd uit het oog en daarmee worden andere zaken uit- of afgesteld.

Neem rustmomenten.

Neem tijdens het gamen rustmomenten. Loop dan weg van je scherm, het liefst zelfs de kamer uit, beweeg even en neem wat te drinken.

Zorg voor een goede inrichting van je gameplek.

Stoel, werkblad, toetsenbord, muis, beeldscherm, temperatuur en lichtinval zijn factoren die, als ze niet goed zijn, gezondheidsklachten kunnen opleveren.