kds

Waarom gamen?

Waarom gamen?

Je bent vast ooit begonnen met gamen omdat je het gewoon leuk vindt. Er kunnen situaties zijn die jou verleiden om meer te gamen of waarin je meer behoefte hebt om te gamen. Gamen krijgt dan steeds meer een functie. Je gamet om je niet te hoeven vervelen of om even niet na te hoeven denken. Gamen werkt ontspannend, je kan de wereld om je heen korte tijd vergeten. Je kunt het vergelijken met zelfmedicatie bij alcohol- en druggebruikers.

Aan de slag met Waarom gamen? >>

Wees je bewust van je gedrag
Af en toe gamen om te ontspannen is niet erg, maar zorg dat je ook op andere manieren ontspanning vindt of omgaat met stress. Het is goed om je te beseffen dat je soms onbewust gaat gamen om je terug te trekken uit het gewone leven. Als dit voor jou opgaat en je wilt minder gamen, dan is het goed om dit onbewuste gedrag bewust te maken. Veel alleen thuis zijn kan bijvoorbeeld een risico vormen of een verleiding zijn. Geen sociale controle, niemand die een beroep op je doet of alle tijd hebben, vergroten de kans dat je meer gamet dan je eigenlijk zou willen. Weten waarom je gamet kan dus helpen om het gamen binnen de perken te houden en een gameverslaving te voorkomen.


Wil je de hele zelfhulpmodule vanaf het startpunt volgen omdat je graag op verschillende onderdelen wil werken aan het herkennen en voorkomen van teveel gamen? Dat kan natuurlijk ook: start de zelfhulpmodule. Of lees eerst meer informatie over de zelfhulpmodule.